محمدرضا بختیاری زاده عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و محقق و پژوهشگر در خصوص به روزرسانی فناوری واکسیناسیون دام و تشخیص ژنتیکی بیماریهای ویروسی با استفاده از تکنولوژی RNA (مطالعه موردی بیماری تب برفکی) گفت: فناوری که در این پژوهش استفاده شده تکنولوژی کریس پراست؛ این تکنولوژی از سال ۲۰۱۲ به طور رسمی شروع شد، در سال ۲۰۲۰ جایزه نوبل دریافت کرد و از فناوریهایی بود که فاصلهی ابداع آن تا گرفتن جایزه نوبل کمترین زمان را داشت و لذا از این جهت بسیار حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: تکنولوژی کری سپر این امکان را به ما میدهد که بیماریهای ویروسی را تشخیص داده و درمان کنیم و البته کاربردهای تخصصی دیگری نیز دارد.
بختیاریزاده اظهار داشت: ما طی چهار پنج سال اخیر توانستیم به صورت موردی روی تب برفکی کار کنیم. تب برفکی جزو بیماریهای به شدت واگیردار و با سویههای مختلف ویروسی است اما متأسفانه یک واکسن که مختص یک سوی است سویههای دیگر را پوشش نمیدهد و باید بر اساس آن سویهای که دام درگیر شده واکسن جدیدی دریافت شود.
عضو هیئت مدیره علمی دانشگاه تهران افزود: تب برفکی به ویژه در دامهای سن کم و گوسالهها درمانی نداشت اما ما هم اکنون با استفاده از تکنولوژی کری سپر قادر هستیم دام را درمان کنیم و در آزمایشگاه نیز به این نتیجه رسیدیم و مقالات مربوط به آن چاپ شده است.
وی افزود: امکان تشخیص بیماریهای ویروسی از جمله تب برفکی و بروسلوز و تولید موفقیتآمیز کیت تشخیصی با استفاده از تکنولوژی کری سپر در عرض چهل دقیقه با صحت بسیار بالا گفت.
بختیاریزاده در آخر خاطر نشان کرد: این کاری است که ما انجام دادیم و به تولید محصول رسیدیم و الان هم در مرحله اخذ مجوز هستیم. ما هم اکنون با استفاده از این تکنولوژی میتوانیم روی بیماریهای ویروسی دیگر نیز مانور دهیم و کیتهای تشخیصی دیگر را تهیه و تولید کنیم.