پیش مخلوط کنسانتره MAX 5%
-
- مزایا
-
- اطمینان از رفع احتیاجات دام
- کاهش خطاهای ناشی از تغییر نهادهها و وزنکشی و ترازو
- کاهش خطاهای انسانی در میکس جیره
- کاهش هزینههای تولید جیره
- جلوگیری از اتلاف مواد اولیه در زمان انبارداری و ساخت جیره
- سرعت عمل بیشتر و افزایش ظرفیت تولید جیره
- عدم نیاز به وسایلی نظیر ترازوهای دقیق و میکرومیکسر
- امکان حذف حداقل ۱۰ ماده خوراکی از جیره
مقدمه
امروزه بهدلیل افزایش پتانسیل ژنتیکی دامها، پیشرفت سیستمهای تغذیهای و تغییر احتیاجات دامها، استفاده از مواد متراکم (کنسانتره) بهعنوان بخشی از جیره جهت تأمین احتیاجات مواد مغذی بیش از پیش اهمیت یافته است. بخش کنسانتره جیرهها به دو شیوه سنتی و صنعتی قابل تولید میباشند. در روش سنتی دامداران با خرید نهادههای اولیه مثل منابع تأمینکننده انرژی، پروتئین، موادمعدنی و ویتامینی و افزودنیها اقدام به ساخت کنسانتره مورد نیاز خود میکنند. در این روش به دلیل درجه خلوص مختلف مواد، خطاهای فرمولاسیون، توزین، میکس و نیز اشتباهات کارگری همواره احتمال نوسانات قابل توجه در ترکیب کنسانترههای تولیدی وجود دارد. بهطوریکه میزان انحراف از تأمین ریزمغذیها نسبت به سایر مواد مغذی بهمراتب بیشتر خواهد بود. به هر حال چنین خطاهایی بر روی تولید، سلامت دام و نهایتاً میزان بهرهوری اثرات قابلتوجهی خواهد داشت. در شیوه صنعتی کنسانتره به طور کامل در کارخانجات تولید خوراک دام تولید میشود اما امروزه بهدلیل مشکلات در حین تولید و کیفیت نامناسب محصولات با عدم رضایت و اعتماد دامداران مواجه شده است، لذا بیشتر دامداران کنسانتره مورد نیاز خود را به شیوه پیشین تهیه میکنند. همانگونه که اشاره شد، استفاده از روش سنتی در تولید کنسانتره خالی از اشکال نیست. گروه بینالمللی سپاهاندانهپارسیان در راستای حل مشکل و با بهرهمندی از یافتههای علمی روز دنیا در قالب گروه تحقیق و توسعه متخصص (فرمولاسیون محصولات)، آزمایشگاههای مجهز و پیشرفته (آزمایشات کنترل کیفی، تعیین درجه خلوص و آنالیز مواد مغذی مواد اولیه خوراکی) و سیستمها و تکنولوژیهای پیشرفته توزین و میکس خوراک (به حداقل رساندن خطاهای انسانی) اقدام به ابداع و تولید انواع پیش مخلوط کنسانتره تا سنجه 50 درصد نموده است. این محصولات مطابق احتیاجات دام بسته به نوع، پتانسیل ژنتیکی و شرایط فیزیولوژیک دام فرموله شدهاند. پیشمخلوطهای کنسانتره در کلیه گاوداریها، کارخانجات و کارگاههای تولید خوراک دام قابل استفاده است و نیازی به وزنکشی دقیق و استفاده از سایر دستگاههای پیشرفته نظیر میکرومیکسر ندارد.
پیش مخلوط استاندارد
یک جیره مناسب بایستی حاوی مقادیر استاندارد و یکنواختی از هر یک از اقلام خوراکی باشد. استفاده از مواد مغذی در غلظتهای بالاتر و یا پایینتر از حد استاندارد و با توزیع نامناسب در جیره میتواند دام را با کمبود مواد و یا مسمومیت مواجه سازد که در هر دو حالت عملکرد تولیدی، تولیدمثل و سلامت دام دچار نقصان خواهد شد. میکس نامناسب اجزاء کم مقدار جیره (Microingredient) از رایجترین مشکلات در این زمینه بوده که در مواردی عملکرد و حتی سلامت دام را به مخاطره میاندازد. از جمله این مشکلات میتوان به پخش ریزمغذیهای جیره به صورت گرد و غبار در هوا، شارژ آنها از نظر الکتریسته ساکن در حین میکس و چسبیدن به دیواره میکسر اشاره نمود.
ساخت پیشمخلوطها این امکان را فراهم میسازد که مواد کم مقدار جیره به صورتی مطمئن و کاملاً یکنواخت در کل خوراک توزیع گردند. استفاده از ویتامینها، مواد معدنی، آنتیبیوتیکها، بافرها و طعمدهندهها در قالب پیشمخلوطهای کنسانتره در جیرهها مشکلات دامداران را به حداقل میرساند. تولید پیشمخلوط با کیفیت و استاندارد مستلزم توجه دقیق به فرمولاسیون، انتخاب رقیقکنندهها و کریرها (مواد حامل)، کنترل گرد و غبار، نوع میکسر، ترتیب اضافه کردن مواد اولیه، مدت زمان میکس، تخلیه کامل میکسر و بستهبندی و نگهداری محصول بر اساس آخرین استانداردهای روز دنیا است.
فرآیند تولید پیشمخلوطهای کنسانتره
فرمولاسیون
فرمولاسیون پیش مخلوطهای کنسانتره مطابق با آخرین احتیاجات دام (بسته به نوع دام، شرایط آب و هوایی و میزان تولید و سیستمهای پرورشی) توسط متخصصین مجرب تغذیه دام و در قالب تیم تحقیق و توسعه انجام میگیرد.
مواد اولیه
در ساخت پیشمخلوطها از باکیفیتترین مواد اولیه با بالاترین قابلیت دسترسی برای مواد مغذی و کمترین میزان ناخالصی استفاده میگردد. استفاده از بهترین برندهای ویتامین خالص و مواد معدنی و انتخاب کریرهای مناسب از مهمترین الزامات در تولید این محصولات می باشند.
کنترل کیفی
تعیین درجه خلوص و میزان ناخالصی مواد اولیه به وسیله تجهیزات و روشهای پیشرفته در آزمایشگاههای تخصصی-پژوهشی سپاهاندانه قبل از استفاده این مواد در مکملها از دیگر الزامات تولید میباشد.
ذخیره مواد اولیه
به منظور جلوگیری از افت مواد مغذی موجود در مواد اولیه ذخیرهسازی و نگهداری آنها پس از تأیید واحد کنترل کیفیت بر اساس آخرین الزامات عملیات صحیح تولید (GMP) و در شرایط کاملاً کنترل شده صورت میگیرد.
فرآیند تولید
وزنکشی اقلام خوراکی توسط سیستم کاملاً اتوماتیک میکرودوزینگ صورت میگیرد. ترکیب مواد پس از میکس اولیه و یکنواختی بهینه به حجم رسانیده میشود. در نهایت مکمل ویتامینی و معدنی با توزین دقیق بهصورت کاملاً استاندارد بسته بندی میشوند.
آزمون نهایی
مکملهای ویتامینی و معدنی تولید شده بعد از آزمایشات کنترل کیفی نهایی مجوز عرضه به مصرف کننده را اخذ مینماید.
دستورالعمل
- گروه های دامی هدف: گاوهای شیرده با میانگین تولید شیر بیش از34 کیلوگرم در روز
- مقدار مصرف (کیلوگرم در تن نهایی کنسانتره): 50 (معادل 2 کیسه)
- نوع بسته بندی: کیسه 25 کیلوگرمی
- شکل محصول: مش (آردی )
- شرایط نگهداری: در جای خشک و خنک و به دور از تابش مستقیم نور خورشید نگهداری گردد